VOLKSWAGEN CRAFTER questions and answers

Ask and answer questions on a variety of VOLKSWAGEN CRAFTER models. Help and advice on everything VOLKSWAGEN CRAFTER. Feel free to ask and answer as many VOLKSWAGEN-related questions as you wish.

Ask a question now


Search the questions and answers section:

Below are the latest VOLKSWAGEN CRAFTER questions submitted by visitors to RoadTestReports.co.uk. To supply an answer, simply click on the "Answer this question" link underneath each question. Alternatively, if you want to ask a question, please use this simple form. Please try to make the question as detailed as possible, with all the information necessary for a comprehensive answer included. Please do not use "text speech" or type everything in CAPS LOCK.

Garry Beurskens, Australia

Volkswagen Crafter

I have a 2007 crafter van I replaced the thermostat which stopped working causing it to over heat now the van runs for about 10 minites and them stops I get a red radiator on dash but coolant level is ok engine is not hot can you reset the computer on some cars you can leave ignition on and computer will reset in about an hour Garry

Submitted: 16/07/2017 11:15:42 | ID: 142576

Answer this question

P, Mclaughlin , Lincolnshire

Volkswagen Crafter

Where is the thermostat placed on engine please

Submitted: 26/06/2017 14:40:05 | ID: 142173

Answer this question

COLIN PENGELLY, Cornwall

Volkswagen Crafter

hi the reversing lights stop working, they flash when i put it into reverse but dont stay on

Submitted: 24/06/2017 23:14:51 | ID: 142146

Answer this question

Mike Dickenson, East Riding of Yorkshire

Volkswagen Crafter

Has anyone experienced problem with the side panels on the new crafter van, mine has two panels which have imploded

Submitted: 23/06/2017 17:51:51 | ID: 142107

Answer this question

Xolani, South Africa

Volkswagen Crafter

What is the cause for the vacuum pump to seize on vw crafter 2.0 cktb engine causing the camshafts to jam and break the cam belt

Submitted: 12/06/2017 22:07:39 | ID: 141893

Answer this question

bernard, Australia

Volkswagen Crafter

While driving along the traction light and wheel spin light comes on and stays on then all of the dash lights come on and the engine seems to cut out and then the all dash lights go off and the engine runs ok sometimes or it seems to be missing and it will run ok

Submitted: 12/06/2017 10:29:19 | ID: 141876

Answer this question

john, Bridgend

Volkswagen Crafter

where is the oil filter located on my van

Submitted: 24/05/2017 20:58:36 | ID: 141519

Answer this question

brian, Derbyshire

Volkswagen Crafter

changed turbo started up then reed high on its own not it seems the engine has seized up ( like a hydraulic lock help please

Submitted: 22/05/2017 21:06:27 | ID: 141457

Answer this question

Shaun bemrose , East Riding of Yorkshire

Volkswagen Crafter

where is the horn location need to change it thankyou no one seems to no

Submitted: 03/05/2017 22:00:40 | ID: 141087

Answer this question

Warick, Norfolk

Volkswagen Crafter

Hi I'm new to this site and I have a vw craft on an 08 plate and it started getting vibration through the whole van but when I excelarat or put clutch in this stops what could it be. The other thing is does anyone know how to get vw to honour the 12 year warranty for rust as my van has got rusty as in the last year.

Answers

Sounds like you need a new propshaft Mike Dickenson from East Riding of Yorkshire

Submitted: 03/05/2017 13:14:33 | ID: 141081

Answer this question

Shaun bemrose , East Riding of Yorkshire

Volkswagen Crafter

my horn not working don't no how or where fuse is or relay or how to change horn.help thankyou

Submitted: 30/04/2017 17:48:41 | ID: 141022

Answer this question

john mckie, City of Edinburgh

Volkswagen Crafter

how do i get in the of van side and rear doors r lock

Answers

how do i get in the of van side and rear doors will not unloock john mckie from City of Edinburgh

Submitted: 01/04/2017 16:46:43 | ID: 140331

Answer this question

john mckie, City of Edinburgh

Volkswagen Crafter

i can not get in to the rear of my van the doors will not unlock

Submitted: 01/04/2017 16:38:26 | ID: 140328

Answer this question

Aidan, Antrim

Volkswagen Crafter

Have a Crafter auto. When I go to start it up the N flashes on the dash and it won't start. Leave it overnight and it will start. Although this morning it won't. Tried all electrical joints and everything looks good. Anyone else had this problem?

Submitted: 25/03/2017 10:56:43 | ID: 140144

Answer this question

Julie, Australia

Volkswagen Crafter

Where can I get a fuse box diagram for my 2010 crafter

Submitted: 18/03/2017 09:43:54 | ID: 139950

Answer this question

Julie, Australia

Volkswagen Crafter

How do I know which fuse is for what our side running lights corroded and have been replaced but not sure if macanic removed the fuse

Submitted: 18/03/2017 09:27:02 | ID: 139949

Answer this question

Ron Fyson, Cambridgeshire

Volkswagen Crafter

A blowing noise has developed but only on acceleration. If I keep my foot down for another 5 seconds the blowing noise stops and it's back on full power. The exhaust doesn't leak, I cannot replicate it with the van stood still and the bonnet open. Could it be a split Intercooler? There are no hoses split or off.

Answers

Check if your inlet duct(s) have any O ring(s) fitted which may be damaged and of course all clamps are properly positioned and tight. Split ducts and hoses can be very difficult to see when you can't simulate full boost. It could be a split intercooler, a pressure test would tell. Hugh from City of Glasgow

Submitted: 09/03/2017 18:15:55 | ID: 139718

Answer this question

Graham, Australia

Volkswagen Crafter

Hi, not sure of Variant, but it is 6 speed Extra long Wheelbase TDI probably built late 2012, compliance is 1-3-13, My problem is the fuse 28 on holder 28 SD 28, keeps blowing, and the vehicle will not start, blows as soon as I hit the start, I also do not get the whirr of the oil pump, My garage sujjests it is a wire that has rubbed through, however it sounds similar to what has been posted re oil pump, has anybody had the fuses blowing.

Answers

When you talk about the oil pump I assume you have the Shiftmatic system. Problem with the pump would probably show as no-start rather than fuse blowing. Older model Crafters had problem with condensation getting into the roof panel light which also houses the alarm circuit board and connected to the ECU. If electrics in here are soaking wet and corroded it might be the answer to your problem. Otherwise problem with the wiring for the column integrated module (CIM) steering lock module and key / transponder recognition. Hugh from City of Glasgow

Hugh, my vehicle has been converted to a Motor Home from new, can't get to roof panel wiring, has a new ceiling, however the oil pump doesn't seem to be working upon entry, it is a bit of a problem as I think it is still in gear, so can't move it untill in neutral, hard to get it to workshop's. Graham from Australia

Graham go to the VW Crafter section of this board and see the detailed reply from one of your fellow Australians (sorry can't remember his monicker). See if that helps you. Hugh from City of Glasgow

Hi Hugh, it seems as if I have located the problem, after disconnecting the Hydraulic pump, fuses no long blow, have arranged for new pump to be installed next week, so if anyone else has the same problem with SD 28 fuse blowing look at the Hydraulic pump. (was surprising that this has occured at only 35,000 Klm) Graham from Australia

Graham, you said in your first post that the fuse only blew once you turned the key to start position. If the hydraulic pressure is low the pump should start running as soon as the drivers door is closed as described by Reg Moore. Otherwise thnx for coming back. Hugh from City of Glasgow

Hi Hugh, received the Crafter back from VW this arvo, as I said before, hydraulic pump and accumulator replaced, don't know why the fuse wasn't blowing when I opened the door, may be a relays stopping it, I have also read with other vehicles with similar transmissions cause of pump failure is a relay failure and keeping the pump working until it burn's out, ??????? Any way it is back on the road now. Graham Graham from Australia

Submitted: 07/03/2017 04:05:57 | ID: 139564

Answer this question

Harpeet, Australia

Volkswagen Crafter

In morning everyday when I start my van runs 2 kms then goes to neutral gear byself. Then I have start the van again to drive its only happens first start can anyone help

Submitted: 01/03/2017 22:07:16 | ID: 139345

Answer this question

chris, Kent

Volkswagen Crafter

i have just had a particulate filter fitted to my van through halfords they have phoned me telling me that it will not regen and that they do not have the right software what can i do now i now have a new shiney parts fitted and sill can not use my van

Submitted: 24/02/2017 18:31:58 | ID: 139163

Answer this question

steve powell, Surrey

Volkswagen Crafter

Seat belt audio warning has not worked since new, purchased march 2016

Submitted: 14/02/2017 18:48:23 | ID: 138936

Answer this question

rody, East Sussex

Volkswagen Crafter

how can I find electrical foult on horn and lihting system

Submitted: 07/02/2017 16:35:05 | ID: 138777

Answer this question

JOHN, Lincolnshire

Volkswagen Crafter

hi i drive a crafter, and when you reach 50mph humming sound comes along when you take foot off pedal it stops its a 65 reg with very low mileage around 10,000m its got us all baffled,

Submitted: 04/02/2017 14:27:48 | ID: 138675

Answer this question

Joseph, Middlesex

Volkswagen Crafter

How much will cost to buy a electronic steer lock module and adapter

Submitted: 05/01/2017 17:50:10 | ID: 137844

Answer this question

Gentian, Greater London

Volkswagen Crafter

Hi guys!i got a problem on my crafter 2.0 2012 .it creates a pressure on water bottle and it loose water from the cap!even in the morning when I open the cap the high pressure gets released and level it raise,i can see on the bottle some trace of black oil to say!anybody has a idea whats the problem ?thank guys

Submitted: 21/12/2016 19:04:33 | ID: 137519

Answer this question

Ross, City of Glasgow

Volkswagen Crafter

Hi folks, recently bought an 08 crafter. I've found that it revs really high, much higher than expected. By the time i get up to 70mph i am over 3000revs, which i found surprising as it has 6 forward gears. Is this normal?

Submitted: 19/12/2016 05:24:01 | ID: 137444

Answer this question

steve, Greater Manchester

Volkswagen Crafter

Hi all, I'm having a problem with my internal lights. The overhead cab lights will not turn off, I have now had to remove the bulbs ( map lights are not on but will not turn on). The cargo lights will now only turn on by the switch at the lights, they no longer turn on when I open the doors

Submitted: 07/12/2016 20:43:14 | ID: 137232

Answer this question

Moses, Greater London

Volkswagen Crafter

Blue smoke spewing out at start up. No engine warning light

Submitted: 05/12/2016 16:36:48 | ID: 137186

Answer this question

Robert Samuels, South Yorkshire

Volkswagen Crafter

Hello, I had a problem with a flat battery in my VW Crafter , the AA resolved problem of the battery and found the following fault code System Engine control 1-76k/ Diesel EDC 17CP20 status :P20OAO - Adbule purging valve Error message : open circuit error static 1.45 hours with active mil, how can this fault be resolved

Submitted: 16/11/2016 11:33:02 | ID: 136729

Answer this question

Moses, Greater London

Volkswagen Crafter

My van is a VW crafter cr50 an ex police riot van, 10 seats. Evidence of recent service. 109000 miles on the clock, obviously 1 owner. The problem is immediately you start it, blue smoke begins to flow out, like it's puffing on cannabis!!! I took on the road recently and it was a bad embarrassment! Many cars gave me a gap at my rear! No engine EML showing. Can anyone help? Please? It's just sitting there drinking my monthly road tax and insurance. Cheers

Submitted: 13/11/2016 08:51:36 | ID: 136660

Answer this question

Beppe, Australia

Volkswagen Crafter

How to change gearbox oil on shiftmatic

Submitted: 12/11/2016 01:24:04 | ID: 136628

Answer this question

Mas, Surrey

Volkswagen Crafter

Hi, hope you can help me. About 4 mnth ago eml cane on, problem reading faulty glow plug no 4 and 2, replaced thise. 2 days kater eml back again with glow plug no 1, so decided to replace all of them to stop having problem. Here i have 5 new glow plugs, day later eml back again with same fault as before, same time oil cooler started tonleak oil, replaced seals and it was good for a lottle while, howeven eml light still on. No problems with power of fuel consumption. Oil just started to leak again at the same spot,. I was just wondering where could it get such high preasure, it only leaks for first minute on cold start and then its fine? Thanks

Answers

Sounds like the oil pressure bypass may be partly blocked whilst the oil is still cool and more dense. I have same problem. Reg Moore from Australia

Submitted: 30/10/2016 21:46:36 | ID: 136370

Answer this question

Vicky, South Africa

Volkswagen Crafter

My 2.5 VW crafter BJK engine runs smooth on a level surface road but drops which reaches a hill. I have changed turbos but still does the same. What could be the problem

Submitted: 29/10/2016 20:59:45 | ID: 136345

Answer this question

Gary Collis, Australia

Volkswagen Crafter

We have a water circulation problem after renewing the coolant. Was OK before but now overheats and does not circulate back to the bottle. We have tried topping up down every hose and forced it through under pressure. Cannot find any air lock or any information on the net on filling procedures or anyone having this problem before. About to fit a thermostat. This is a couriers van so needs to be on the road ASAP. Hope someone can shed some light, thanks

Submitted: 27/10/2016 03:10:01 | ID: 136279

Answer this question

Sandy Adams, Aberdeenshire

Volkswagen Crafter

Help please! Back door and side door will not unlock/open.

Answers

Hi pal not sure what year is of ya van mines a 63 plate on dash below radio /heater controls mine has a symbol showing a van pic try press this should lock all van or just back an side doors or try on key hope this helps Lee from Aberdeenshire

Submitted: 19/10/2016 09:38:17 | ID: 136062

Answer this question

Peter Pole, New Zealand

Volkswagen Crafter

Hi, Im wanting to change and repair my Volkswagen Crafter but i want to do it myself can you please help me with that? I dont really sure about the model Type but its 2008 on my van, I can send you an email of a photo of my van if yous email me into regards to weakness. Kind Regards Peter Pole

Answers

What type of transmission and what do you want to know? Reg Moore from Australia

Submitted: 15/09/2016 02:38:44 | ID: 135181

Answer this question

Eddie, Hartlepool

Volkswagen Crafter

Hi guys.looking to fit a fridge to my crafter and I need to connect one of the wires to the alternator run light. Not sure which one it is. There are two wires comminh out of the alternator. B!UE and black and blue and white.could test for voltage after start but finding it difficult to connect test wires. Any ideas please.

Submitted: 02/09/2016 13:49:54 | ID: 134853

Answer this question

Steven Kerans, Greater Manchester

Volkswagen Crafter

Steven Kerans, Greater Manchester Volkswagen Crafter Hi guys. Had my Cafter 2ltr tdi 109ps 2012 for few months now.... had done 140,000 mlies with full history and one courier owner . Ive had the timing belt done recently together with both rear wheel bearings as there was a hum . Drove van away ... van now developed unpleasant vibration through body and up through seat ... had both rear wheels balanced no change.... vibration kicks in around 36mph and increases through 40mph where its most noticeable then fades out around 55 to 60mph... runs lovely there after like it used to... any ideas... ? i know the mechanic had both half shafts out to replace both bearings.... which wasn't an easy job and they used force to make good the new bearings using a copper hammer and a press ... which the copper hammer was used to take it on another 1.5mm ... on one side ... my questioin is this - is it possible to have damaged the half shafts resulting in this weird vibration.... prop shaft has been checked and all UJ's seem fine .... no obvious damage there... what else could it be if unrelated to recent work or am i correct in my assumptions??? Has done 1000 mile trip to France with the auxilary belt deciding to fray and split much to the surprise of myself and my mechanic ... it was replaced in France but this weird vibration remained and has only got worse.... could it be belt related ???? Any response would be much appreciated as i don't know what to do other than take it back to mechanic but they are as baffled as me ... Steve

Submitted: 31/08/2016 18:38:11 | ID: 134796

Answer this question

Steven Kerans, Greater Manchester

Volkswagen Crafter

Hi guys. Had my Cafter 2ltr tdi 2012 for few months now.... had done 140,000 mlies with full history and one courier owner . Ive had the timing belt done recently together with both rear wheel bearings as there was a hum . Drove van away ... van now developed unpleasant vibration through body and up through seat ... had both rear wheels balanced no change.... vibration kicks in around 36mph and increases through 40mph where its most noticeable then fades out around 55 to 60mph... runs lovely there after like it used to... any ideas... ? i know the mechanic had both half shafts out to replace both bearings.... which wasn't an easy job and they used force to make good the new bearings using a copper hammer and a press ... which the copper hammer was used to take it on another 1.5mm ... on one side ... my questioin is this - is it possible to have damaged the half shafts resulting in this weird vibration.... prop shaft has been checked and all UJ's seem fine .... no obvious damage there... what else could it be if unrelated to recent work or am i correct in my assumptions??? Has done 1000 mile trip to France with the auxilary belt deciding to fray and split much to the surprise of myself and my mechanic ... it was replaced in France but this weird vibration remained and has only got worse.... could it be belt related ???? Any response would be much appreciated as i don't know what to do other than take it back to mechanic but they are as baffled as me ... Steve

Answers

Hi, did you find out what the vibration was? I've got the same after changing clutch, suspecting they unbalanced the shaft somehow... Tnx Jack from Bedfordshire

Submitted: 31/08/2016 18:30:06 | ID: 134795

Answer this question

Jacky Watter, Yorkshire

Volkswagen Crafter

Positive connector for battery under the bonnet, do I just connect the jump leads to that and a engine/body earth? Will that charge the battery and jump start it?

Answers

The positive under the red plastic by the air filter connects direct to the battery under the floor. The negative is on the LH inner mudguard. You can jump start or charge battery from these. Reg Moore from Australia

Submitted: 26/08/2016 08:35:55 | ID: 134656

Answer this question